11 November 2011

Perkembangan Perbicaraan Kes Khalwat Razak Ahmad

PETALING JAYA: Pihak pembelaan pada Khamis, mengakhiri kes terhadap pelakon, Razak Ahmad (gambar) yang telah diperintah untuk membela diri atas tuduhan berkhalwat dengan seorang wanita berstatus isteri orang, lima tahun lalu.

Razak Ahmad Yang Sinonim Dengan Watak  Baik
Peguam syarie Muhamad Azman Karim memberitahu, pihaknya tidak lagi mempunyai saksi-saksi untuk dipanggil bagi menyokong pembelaan Razak, 44, yang diberikan secara bersumpah dari kandang saksi tersebut.

Sehubungan itu, Hakim Mahkamah Rendah Syariah di sini, Mohd Nurulazhar Mohd Tohar menetapkan 19 Januari 2012 untuk pihak pembelaan memasukkan hujahan bertulis di akhir peringkat pembelaan.

Razak sedang membela diri atas tuduhan berkhalwat dengan seorang ahli perniagaan, Selamah Sahudin, 45, pada pukul 2.15 pagi, 1 April 2006 di sebuah rumah di Apartmen Blok A, Taman Serdang Perdana, dekat sini.

Bagi kesalahan itu, pelakon drama Geng Surau tersebut didakwa mengikut Seksyen 29 (1)(a) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 yang membawa hukuman denda maksimum RM3,000 atau penjara sehingga dua tahun, jika sabit kesalahan.

Razak dipanggil untuk membela diri pada 30 Jun lalu selepas mahkamah selesai mendengar keterangan lima saksi pendakwaan, termasuk suami Selamah, Shamsuddin Sulaiman, 48, seorang pensyarah yang dipanggil sebagai saksi pertama. Pendakwaan dikendalikan oleh Pegawai Pendakwa dari Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Shafezan Rusli.

Selamah yang turut menghadapi tuduhan sama telah mengaku salah pada 14 September 2006 dan dihukum denda RM2,850 yang telah dijelaskan oleh suaminya pada hari yang sama.

Berdasarkan fakta kes yang diakui oleh Selamah, Razak sedang tidur dengan hanya berseluar jeans di dalam bilik pertama rumah berkenaan semasa rumah mereka diserbu oleh suaminya bersama dengan anggota polis.

Bagaimanapun, Razak menafikan bahawa dia ada melakukan perbuatan yang tidak senonoh seperti memeluk atau mencium Selamah yang dikenalinya sejak di bangku sekolah dan mendakwa kehadirannya di premis itu hanya untuk mencuba baju yang ditaja wanita itu.

Pelakon yang sinonim dengan watak orang baik-baik itu menambah, pakaian tersebut akan digunakan pada penyertaannya dalam percubaan RTM untuk disenaraikan dalam Buku Rekod Malaysia kerana bersiaran selama 60 jam tanpa henti. Katanya, dia diminta untuk mengisi slot pada pukul 4 hingga 5 pagi dengan membaca ayat-ayat Al-Quran dan menyanyikan lagu Ahmad Jais menyebabkan dia pergi ke premis berkenaan pada awal pagi untuk mengambil baju.

Razak juga memberitahu, dia tidak dapat menyertai program tersebut memandangkan dia dibawa ke balai polis dan hanya dibebaskan selepas seorang rakan datang menjaminnya.

 
Glamor @ Malaysia powered by blogger.com
Design by Free7 Blogger Templates Simple Clean